
41 - MACELA DO CAMPON Achyrocline satureioides (LAM.) DC.( ASTERACEAE)

41- Macela-do-campo - Achyrocline satureioides (LAM.) DC.
(ASTERACEAE)
Perennial herbaceous plant, very branched, up to 1.2 m high, with cylindrical branches and woolly texture. The leaves are simple, alternate, 7 cm x 1 cm, in the shape of a lance or linear, with full margins, sharp tips and rough texture, with whitish hair on both sides. The flowers are organized in groups, with thin petals, in cream color, surrounded by bracts with an acute apex, with a strong characteristic odor. The miniature fruit is of the achene type, dispersed by the wind.
That idea of a countryside landscape almost boils down to the flowering of the macela, which creates rhythms of color and volume in the landscape. For some reason, their vision is welcoming, and their composition with other plants is essential.
Distribution: Native plant in the Midwest, Southeast and South of Brazil in rural formations.
Situation in São Paulo: Common in vacant lots, old fragments of savannah and borders of highways, as well as in tops of hills and borders of trails.
How to plant: The root is shallow and easily removed, trying to conserve the root ball. It is always preferable to take small seedlings, around 15 cm, and plant with a little more organic and moist soil. It reproduces very fast, being a good way to create volumes in the vegetation.
Uses: Macela is a plant of very distinct beauty, either because of its delicate flowering, or because of its whitish color, forming dense massifs recognizable at long distance. From its dried flowers, an aromatic infusion is produced with several medicinal properties, such as sedative, anti-inflammatory, digestive and analgesic. In the South, it is used together with chimarrão. It is also traditionally used to make small pillows that, they say, fight insomnia.
ALMEIDA, SP DE ET AL. CERRADO: USEFUL VEGETABLE SPECIES. PLANALTINA: EMBRAPA-CPAC, V. 464, 1998.
LORENZI, H. DANINE PLANTS IN BRAZIL: TERRESTRIAL, AQUATIC, PARASITE AND TOXIC. PLANTARUM INSTITUTE. NOVA ODESSA, SP, 4th ED. 2008. 672P. IL.
DA SILVA, RE; MACHADO, R .; RITTER, M. R… MACELA SPECIES USED AS MEDICINALS IN RIO GRANDE DO SUL. RESEARCH: BOTÂNICA, N. 58, P. 395, 2007.

Macela-do-campo exuberante no Cerrado Infinito da Casa das Caldeiras.

Para os que gostam do desafio de deixar as plantas se expressarem de acordo com as estações, olhem como a florada persiste mesmo na seca, ainda que um pouco mais discreta.

Esta macela da Casa das Caldeiras foi uma das maiores que vi, a florada exuberante, foi consequência de um solo adequado, e uma irrigação no inverno.

Os mercados populares, sempre escondem surpresas. Graças a eles, a cultura de uso de muitas plantas campestres ainda vive no meio do asfalto. Em Porto Alegre, se vende a macela-do-campo para fazer chá, ou colocar no chimarrão. Enormes maços já indicam sua apreciação e consumo.

O chá de macela tem propriedades medicinais bem conhecidas, serve para aliviar problemas digestivos (como gases, indigestão e cólicas), combater inflamações (como gastrite e úlceras), reduzir a retenção de líquidos, e tem ação relaxante que pode ajudar no sono e no controle da ansiedade.

A macela é abundante nos campos ao redor de Porto Alegre, sendo uma das muitas espécies que compartilham o cerrado e o Pampa. Em São Paulo ela é bem ruderal, presente em vários terrenos baldios.

Com a destruição do Cerrado Infinito da Casa das Caldeiras, só resta coletar as flores da macela, para pegar sementes e fazer chá.

